Skip to content

LTSSTØYPERIET: Hun kunne pensjonert seg for lenge siden, men kan ikke se for seg en hverdag uten jobben i Lysstøyperiet på Byrkjedalstunet. Med erfarne hender dekorerer hun lys etter sesong og fargetrender.

Den karakteristiske og velkjente duften av varm stearin smyger seg rundt hjørnene i Lysstøyperiet. Det er tidlig tirsdag morgen, og Åsa er på plass som vanlig. For 26 år siden begynte hun å arbeide med lysstøyping og dekorasjon.

– Jeg kan ikke tenke meg en gildere jobb å ha, og heller ikke se for meg den dagen jeg ikke skal reise til Byrkjedalstunet for å lage lys, sier Åsa.

Hun legger til at du må like å drive med dillete arbeid eller «potl» som det heter på den lokale dialekten.
Det ene lyset etter det andre finner fargen og formen sin. Først dyppes det i farge, mange får flere farger. Så kommer dekoren på. Med lekende lette bevegelser gir malerkosten til Åsa stearinlysene den unike håndlagede dekoren.

Brennende opptatt av trender og farger
Det er ingenting som er tilfeldig når Åsa dekorerer lys. 82-åringen er brennende opptatt av trender og farger. På fritiden jakter hun inspirasjon fra motebildets siste trender. Idéene til ny dekor kan oppstå hvor som helst, i samtale med en venninne eller mens hun surfer internett.
– Den grønnfargen fikk vi da vi blandet feil en gang, forteller Åsa.
Hun dypper et kulerundt lys i en dus grønnfarge, som du garantert også har sett i motebildet. Den kreative gjengen i Lysstøyperiet blander fargene til dekoren selv.

– Jeg overhørte noen i butikken som sa at de trodde lysene våre er importert fra utlandet og laget med maskin. Da måtte jeg korrigere dem, sier Åsa bestemt.

Lysene du får kjøpt i Lysstøyperiet er nemlig produsert i Norge og dekorert for hånd på Byrkjedalstunet.

– Jeg kan ikke tenke meg en gildere jobb å ha, sier Åsa. I Lysstøyperiet på Byrkjedalstunet er hun i sitt ess.

Malerkosten gir stearinlysene sin unike håndlagede dekor.

Her ser du dekorerte kubbelys i dus grønn, med en mørkere nyanse grønn nederst.

De roseformede lysene er virkelig populære. Dette lyset får grønn drakt på.

Her er det et kuleformet lys som får sin fortjente fargedekor.

Fargede lys med hvit dekor er en klassiker på Byrkjedalstunet. Trodde du at det var en maskin som produserer dette? Da tar du feil. Dette er Åsa sitt verk og stolthet.

Roseformede lys i en mørkere grønnfarge tørker seg klare til salg.

Glitter og stas på lysene går heller aldri av moten. Her har de blå og hvilte lysene fått litt ekstra pryd fra Åsa sin pensel.

Back To Top